Minden nyáron rengeteg turista lepi el az országot, mégis csak kevesen tudják, hogy a világ legkisebb városa Horvátországban található.

Az először 1102-ben említett városkának a legutóbbi adatok szerint 21 lakosa van. Az isztriai félsziget közepén fekvő település neve Hum, de olaszul a Colmo nevet viseli. Hum hivatalosan a világ legkisebb városaként szerepel a nyilvántartásokban, noha többek szerint technikailag nem számít városnak. Annak kritériuma, hogy egy település város lehessen, országról országra változik. Sokan a Vatikánt tekintik a világ legkisebb városának, de mivel az szuverén állam, ezért valójában önálló országnak vehetjük. Az biztos, hogy Hum egy valódi város képét mutatja, klasszikus városi hangulatot áraszt egy fal védelmében, ami meglehetősen ritka. Megőrizte az elöljáró választás ősi rituáléját is, melynek során az egyházközségbe tartozó férfiak évente összegyűlnek a városházán, és egy fabotba történő véséssel adják le szavazataikat.

Humot a nyugati oldalán városfal veszi körül, a többi oldalon pedig a házak a fal védelmében épültek. Harangja és óratornya 1552-ben épült, a jelenleg látható temploma viszont jóval későbbi időkből származik (1802). A vársoka templomában glagolita fali írásokat őriznek, amelyek a horvát glagolita középkori irodalmi kultúrának legrégebbi képviselői közé tartoznak (a glagolita egy 40 önálló és egy kiegészítő jelből álló szláv ábécé, mely minden más írástól különbözik).

Hum, Horvátország

Fotó: http://www.booking.com

Amellett, hogy Hum mint a világ legkisebb városa ismert, újabban a biska nevű helyi italáért is felkeresik a turisták. A biska egy tradicionális isztriai grappa, itt fagyönggyel ízesítik, és egy több, mint 2000 éves hum-i recept szerint készítik.

Ha kedvet kaptál megnézni ezt a bűbájos kis horvát települést, a nyaralás alatt útba ejtheted, de ha erre nincs alkalmad, akkor az alábbi videó segítségével időzhetsz kicsit a világ legkisebb városában!