A madaraknak nem mindenki örül.

Sok gondot okoznak a madarak Pécsett, értesültünk a PécsMa.hu cikkéből. Jelenleg is parázs viták övezik a témát, sajnos nem először. Most egy óvodából kellett eltávolítani néhány varjúfészket, de korábban is több helyszínen kellett már intézkedni a belvárosban.

A lakosok nem örülnek a mindent összepiszkító madaraknak, ami érthető, de az óvoda udvarán már nem is csak esztétikai szempontokról beszélhetünk. Az udvaron található nagy fákra rátelepült varjak ürüléke között nem szívesen homokoznak a gyerekek.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) helyi vezetője ugyanakkor nemtetszését fejezte ki az intézkedésekkel kapcsolatban.

A varjúfészkeket 2012-ben kezdték el eltávolítani a fákról a sok panasznak köszönhetően, miután rengetegen fordultak az önkormányzathoz segítségért a hangzavar és a rengeteg ürülék miatt. Számos helyen megoldódott már a gond, a szakemberek a varjúfészkeket, szigorúan a fák kurtítása nélkül, a jogszabályok betartásával, a hatóságok engedélyével távolították el. Most az óvoda vezetője is hangsúlyozta, hogy semmiképpen nem szeretnének a madaraknak ártani, próbáltak olyan megoldást találni, ami révén a varjak tovább élhetnek máshol, békésen.

A fészekháborúnak ugyanakkor koránt sincs vége. Az MME kitart a madarak mellett, és közleményben tiltakozott, holott a városban élők sokasága örömmel fogadja az intézkedéseket. Sőt, nem csak városban élők, hanem tisztiorvosi szolgálat is felhívta a figyelmet a jelenségre, ezért is indult el a zavaró fészkeket eltávolító program közel öt éve, és a jövőben is számítani kell még hasonló akciókra, az ÁNTSZ határozatának birtokában. A város azt szeretné, ha hosszabb távra orvosolható lenne a probléma, ami valóban sokakat érint. A MME véleménye ellenére Duna Dráva Nemzeti Park szakemberei szerint a fészkek eltávolítása az egyetlen megoldás a sűrűn lakott városrészeken.

Forrás: www.pecsma.hu