324 település verseng a jubileumi Virágos Magyarország versenyen

A nevezők gyertyánt kapnak ajándékba.

Izgalmas időszak, hamarosan kiderül, hogy melyik lesz Magyarország legvirágosabb települése! 324-re csökkent a jelöltek száma, ennyien neveztek ugyanis idén a jubileumi, 25. Virágos Magyarország versenyre.

Több kategóriában hirdetnek majd nyertest, a magyar települések több mint felében 1000 főnél kevesebben élnek, épp emiatt, ehhez igazítva idén változtak a nevezési kategóriák, és a lélekszám függvényében a következőképpen lehetett nevezni: 1000 fő alatti és feletti falvak, 50 000 fő alatti és feletti városok, és külön indulhattak a fővárosi kerületek.

A pozitív hatás nem is kérdés, a versenyre készülve sokkal szebbé, zöldebbé, virágosabbá, rendezettebbé válik egy-egy település.

Ráadásul az ott élő közösség építéséhez is hozzájárul az összefogás és a közös munka. A versenynek köszönhetően előtérbe kerül a környezettudatos gondolkodás, a szépülő környezet pedig egyszerre válhat turistamágnes-attrakcióvá és teszi szebbé az ott élők életét.

A települések értékelését szakmai zsűri végzi, 100 kertész, tájépítész, város- és falugondnok szakember vizsgálja meg társadalmi munkában a településeket a nyár folyamán.

Nem elég persze csak virágokat ültetni, ennél több szempontot mérlegelnek majd a bírák.

Idén már új kritériumokat is figyelembe vesznek a zsűritagok az értékelésnél. Többletpontot jelentenek a családbarát és az akadálymentes infrastruktúra-fejlesztések, vagy ha a pályázó városban, faluban több nyelven is elérhetőek a turisztikai információk. Újdonság, hogy a digitális elérhetőség (weboldal, applikáció) is bekerült a minősítési szempontok közé.

Ebben az évben minden pályázó település facsemetét, egy oszlopos gyertyánt kap ajándékba.

A kategórianyertesek mellett több különdíj is gazdára talál majd. A Facebookon keresztül mindenki szavazhat az általa legkedveltebb, legszebbnek tartott településre. Az idei két fődíjas település (város, illetve falu kategóriában) a 2019. évi Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen képviseli majd hazánkat, tovább erősítve Magyarország vonzerejét és versenyképességét a legkedveltebb európai desztinációk között.

A nevezettek listája itt érhető el: viragosmagyarorszag.hu