A láthatatlan, ehető réteggel bevont gyümölcsök sokkal tovább maradnak frissek

Ráadásul növényi anyagokból készül a „csodaszer”.

bevonat-2Fotó: Pixabay

Edipeel: ez a neve annak a bevonó rétegnek, amellyel a friss áru jóval tovább megőrzi frissességét, mint a kezeletlen kontroll. Persze nem csak a külcsín marad tetszetős, de az ízek is megőrződnek. A kifejlesztő cég abban reménykedik, hogy kevesebbet fogunk ételt kidobni, és a mértéktelen élelmiszer-pazarlás csökkenni fog.

Márpedig amikor a mértéktelen élelmiszer-pazarlásról beszélünk, és arról, hogy mennyi zöldség, gyümölcs landol a kukában, akkor mindenképpen muszáj megemlítenünk, hogy sokan egyszerűen a már nem olyan szép, nem olyan friss, nem olyan tökéletes (de még bőven fogyasztható) termékeket dobják ki.

bevonat-1

Fotó: Screen capture Apeel Sciences

Egy startup cég (Apeel Sciences) állt elő a megoldással, amelyről azt állítja, hogy az ételek fogyaszthatóságát, polcon tarthatóságát 2-5-ször olyan hosszúra nyújtja.  Az ehető bevonat szagtalan, íztelen, láthatatlan, és mindennek a tetejébe természetes növényi alapanyagokból – egészen pontosan újrahasznosított mezőgazdasági melléktermékekből – készül.

Az Edipeel ultravékony réteget képez, amely lassítja a vízveszteséget és az oxidációt a friss terményben, így magát a fonnyadást, öregedést is. A tápanyagok, ízek, és nedvesség megtartásával a zöldségek és gyümölcsök jóval tovább maradnak kívánatosak és értékesek a fogyasztók számára.

A növényeknek azokat a részeit hasznosítják, amelyeket egyébként sem ennénk meg, és feldolgozás során jutnak ahhoz a természetes formulához, amely megőrzi a termények frissességét.

Egy remek videó segít megérteni, hogy mi a különbség a bevont és a be nem vont gyümölcsök, zöldségek élettartamában.

Maga a termék por alakban kiszerelt, így használat előtt elkészítést igényel, majd és permetezéssel vagy bemártással lehet a termékre felvinni. Az Apeel Sciences közleménye szerint az Edipeel kiválóan vizsgázott a teszteken, így hamarosan elkezdik „élesben” is kipróbálni néhány kiválasztott termelőnél.

Forrás: FastCoExist