Hogyan ússzuk meg betegségek nélkül ezt az évszakot.

Hógolyócsaták, behavazott erdők, fehérbe borult táj: ez a tél. Meg az is, amikor mindenki beteg körülötted, a családod a takaró alatt vacog, a munkatársaid pedig sorra dőlnek ki, mint a dominók.

Hogyan kerüld el, hogy te legyél a következő, akit ledönt egy betegség? Soroljuk!

1. Pihenjünk eleget!

Legalább napi 7 óra szükséges, ne vegyünk el az alvásidőből! Fontos, hogy kellően kipihentek legyünk, mert a fáradt, nyúzott, kizsigerelt szervezetet hamarabb leterítik a nyavalyák. Könnyebben vesszük az egész napot is, ha eleget aludtunk. Mielőtt ágyba bújnánk, már fél órával korábban kapcsoljuk ki a kütyüket, olvasgassunk, vegyünk pihentető fürdőt, hogy ne legyen gondunk az elalvással.

2. Hidratálás gőzerővel

A kívül-belül hidratált szervezet alapvető. A víz ilyenkor is nélkülözhetetlen a testünk működéséhez, akkor is, ha nem izzadunk úgy, mint nyáron. Igyunk sok folyadékot: vizet, teákat, gyümölcsteákat.

3. Nem maradhat el a testmozgás!

Jajj, de nehéz reggel útnak indulni, amikor kinn csak a hideg és a sötét vár, igaz? Ennek ellenére a mozgásra szükségünk van, ilyenkor még inkább, mint máskor! Legalább fél órát kellene naponta mozogni: tornagyakorlatok, séta, kocogás, fallabda, bármi jöhet. Iktass be egy távolabbi kifőzdét ebédszünetben – sétálj oda egy munkatársaddal. Tervezz be heti 3 aerobik órát, amikor már ott leszel, menni fog, csak az elindulás nehéz. Hétvégén levegőzzetek egy órát, némi szánkózással egybekötve!

4. Együnk jókat és jól

Most van igazán szükség a tápanyagokra! Meleg, laktató, teljes értékű ételeket fogyasszunk. Felejtsük el a gyorskaját, készételeket! Részesítsük előnyben a szezonális ételeket: a krumplit, a káposztaféléket, gyökérzöldségeket. Frissen facsart gyümölcslevekkel, biocsírákkal színesíthetjük az étrendet.

5. Rendszeres kézmosás!

Ha bárhonnan hazajövünk, az első utunk a mosdóba vezessen! Sőt, mossunk kezet evés előtt és után, ha pénzt fogtunk a kezünkbe, ha tömegközlekedtünk stb. Törölgessük át fertőtlenítős kendővel az asztalokat, mobilokat, otthoni irodát, kilincseket, villanykapcsolókat is.

6. A lelki egyensúly is lényeges

Tervezz be családi, baráti programokat, ugyanis a testi egészséghez a lelki egyensúly is nagyon fontos! A közös időtöltés csökkenti a stresszt, feltölt és edzi segíti immunrendszert is.  Egy péntek esti vacsora, hétvégi családlátogatás, közös mozi a barátnőkkel: gondolj ezekre is a heti tervezésnél!

7. Töltsünk időt a szabadban!

Valljuk be, ilyenkor az orrunkat sem szeretnénk kidugni, mégis érdemes: jót tesz a szervezetünknek egy rövid séta a szabad levegőn. A D-vitaminhoz ilyenkor nehéz hozzájutni (alig süt a nap), de egy félórás kinti program segít feltölteni a D-vitamin raktárakat. Ugorjunk le gyalog a boltba, vagy sétáljunk egy fél órát, már ezzel is sokat tettünk az egészségünkért!