Csak akkor látjuk, ha nagyon alacsony a Duna: az Ínség-szikla

Még a metróépítésnél is figyelni kellett rá.

Ínség-sziklának vagy Ínség-kőnek nevezik azt a sziklaszirtet, amelyet kizárólag 95 cm-nél alacsonyabb vízállásnál lehet megfigyelni Budapesten. A szinte mindig vízzel fedett szirtet a Gellért-hegy lábánál, az 1645,4 folyamkilométernél keressük, a folyómeder szélétől kb. 5 méterre.

A legutóbb 2003 szeptemberében, majd 2011 novemberében és 2015 szeptemberében lehetett látni, nem csoda, hogy rengetegen keresték fel, fotózták. Ilyenkor egyébként akár ki is lehet rá gyalogolni.

#crossthedanube #valyo #insegszikla

A post shared by Valyo – Város és Folyó (@valyovalyo) on

A BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékén készült műszeres vizsgálatok szerint az Ínség-kő anyaga természetes eredetű homokkő.

Fotó: dunaiszigetek.blogspot.com

A 2000-es évek elején, amikor az M4-es metró előkészítő munkálatai folytak, vízi szeizmikus méréseket végeztek a Szabadság híd környéki mederszakasz pontos feltérképezésére. Az eredmények világosan mutatták, hogy az Ínség-szikla tömbje lefelé lassan elmélyülve folytatódik a folyásirányban jóval a hídon túl is.

Fotó: dunaiszigetek.blogspot.com

Mivel az Ínség-szikla fölött folyó Duna a szikla után lesüllyedve mélyen kimosta a folyómedret, ezért a metróalagút fúrása során sziklákat kellett helyezni a folyómeder aljára, nehogy a túlnyomás alatt (a keszonkamrák elvén) dolgozó fúrófejek kirobbantsák az épülő alagút tetejét.