Élet a ház tetején.

Nem mindenkinek van hatalmas kertje, birtoka, különösen, ha városban él. Az emeletes házak tetején, a betondzsungelben is akadnak azonban tetőkertek, amelyeket vétek lenne nem kihasználni. A város felett is kialakíthatjuk a magunk nyugodt, pihentető, zöld oázisát!

Inspiráló ötletek következnek!

1. Akár zöldségeket, gyógynövényeket is termeszthetünk itt: praktikus, ha a magaságyások, dézsák, tartók könnyen mobilizálhatóak, kerekeken gurulnak.

Fotó: Homes & Gardens

2. Tökéletes pihenés a város dzsungelében: a szépséges, terrakotta cserepekben növő fajok igazi békés menedékké változtatják a területet.

Fotó: Brook Landscape

3. Színek, illatok a tetőn: a nagy területeken akár rózsák, hortenziák, muskátlik vagy más piros, rózsaszín virágok is nőhetnek.

Fotó: The Terraces, Conservatories, and Balconies of New York

4. Buja növényzet a magasban: levendulák, fűfélék, dohány – nehéz elhinni, hogy egy tetőn, és nem egy vidéki kertben járunk.

Fotó: www.gardenista.com

5. Uralkodó fűfélék: intimitást, meghittséget teremthetünk a magas füvek segítségével, de közben a kilátást is élvezhetjük a magasból.

Fotó: Ogrody – Zszywka

6. Célszerű egy témát, stílust választani a tetőkerthez is, és ragaszkodni hozzá. Válasszunk bútorokat, színeket, növényeket ennek megfelelően.

7. A zöld falak, sövények segítségével a tetőkert teljesen olyan lehet, mint egy hagyományos kert. A magasra növő, sűrű vegetáció a széleken, sarkokon segít a privát szféra kialakításában.

8. Nagyon fontos a megfelelő megvilágítás. A hangulatos lámpácskák sokat dobnak az esti együttléteken.

9. A meghitt területet kialakíthatjuk paraván, parapet fal használatával is. A kúszó növények is jól jöhetnek, hiszen elrejtenek, takarnak!

10. Mindig legyen virágzó növényünk, a szezonnak megfelelően. 2-3 szín kiválasztásával harmonikus összhatást érhetünk el.

11. A kis tetőkertekben remek ötlet lehet egy hatalmas tükör, amely kinyitja a teret, nagyobbnak mutatva azt.

12. Amennyiben a tetőkertünket magas épületek keretezik, vagy éppen szépséges a kilátás, akkor pont az a jó, ha nem kuckózunk be, hanem kinyitjuk a teret hatalmas növénytartókkal, nagy bokrokkal, fákkal.

13. Akinek elég nagy a helye, ne csak ücsörögjön kinn, de teremtsen életteret: konyhával, bárpulttal, étkezővel.

14. Sokkal természetesebb hatást érhetünk el a ház tetején is, ha sok természetes anyagot használunk: köveket a padlóra, fát a bútorokhoz, növénytartókhoz.

15. Nem kell, hogy egy tetőkert feltétlenül zsúfolt legyen, rengeteg növénnyel. Ha jobban tetszik a fazonra nyírt sövény és a kevés bútor, akkor is berendezhetünk meghitt pihenőterületet.

16. Pici tetőterasz esetén jobb, ha kevesebb, nagyobb növénytartónk van a sok kicsi helyett, mert így nem tűnik zsúfoltnak, kaotikusnak a terület.

17. Amennyiben vágyunk a színek után, de nem vállaljuk a növényekkel való rendszeres törődést, válasszunk vidám, élénk színű bútorokat!

Forrás: balconygardenweb.com