Kockásliliomban gyönyörködhetünk az Őrségben!

Március 24-én vezetett túra indul.

2016-ban az Év vadvirága volt a védett mocsári kockásliliom, amelynek eszmei értéke 50 000 Ft. A magyarul kockásliliomnak vagy púposliliomnak nevezett, szépséges növény a nemzetség egyetlen hazai vadon élő faja, az ország egyes részei kotuliliomnak, kockás kotuliliomnak, ostáblás liliomnak, kockás hatkotunak, kockaliliomnak, kosnyócskának, korona liliomnak, szerecsenmáknak, szemvirágnak és vadtulipánnak is hívják, illetve hívták egykor.

Magyarországon az ország északkeleti részén, a Beregtől Aggtelekig, a Bükkig és a Mátráig, valamint az ország délnyugati részén, a Kemenesháttól a Mohácsi-szigetig fordul elő.

A korábban sokfelé előforduló faj a lecsapolások, gyepfeltörések és melioráció következtében mára Európa-szerte ritkává és veszélyeztetetté vált. Hazánkban is elsősorban élőhelyeinek tönkretétele, megsemmisülése fenyegeti, így elsősorban halastavak létesítése és gyepfeltörések, melyeket a növény nem él túl.

#kockásliliom #fritillariameleagris #cs5 #dslrphotography

A post shared by TamasAmfer (@tamasamfer) on

Március 24-én vezette túra keretében gyönyörködhetünk a szépséges virágban, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának jóvoltából.

Időpont: 2018. március 24. 10:00-13:00
Találkozási hely: Csákánydoroszló, benzinkút GPS: 46.978558, 16.503841

A túrán való részvétel előzetes jelentkezéshez kötött az alábbi elérhetőségeken: (jelentkezési határidő: március 22.) tourinform.orseg@gmail.com, 94/548-034

Táv: 5 km

A túravezetés ingyenes.

Forrás: mttmuzeum.blog.hu és erdeiprogramok.hu