Manikűr- és emeletpara: babonák péntek 13-án

Ma tényleg kerülni kell a szépségszalonokat?

A péntek 13-a a világ legismertebb babonája, feltehetőleg két, egymástól független babona (a szerencsétlen 13-as szám és a balszerencsés péntek) összeolvadásából jött létre, valamikor a 20. század elején. Az utolsó vacsora bibliai története, hajókatasztrófa, pénteki kivégzések, 13 lépcsőfok a hóhérig… Ezekben az eseményekben gyökerezik a „szerencsétlen péntek 13″ körüli hisztéria.

Számos babona kapcsolódik ehhez a naphoz. Egyes toronyházakban a számozásnál kihagyják a 13. emeletet, bizonyos repülőtársaságoknál nincs 13. sor a gépen. Van, aki ki sem lép ezen a napon a házból, van, aki az utazástól vagy nagyobb vállalkozástól, pénzügyi tranzakciótól tartózkodik. Akad, aki egyszerűen a naptárját teszi el a fiókba másnapig.

Egyesek úgy tartják, hogy péntek volt aznap is, amikor Éva evett az almából. A mai Éváknak pedig azt tanácsolják, hogy érdemes a mai napon lemondani manikűrösüket és pedikűrösüket is, a babona szerint ugyanis, ha péntek 13-án vágjuk le körmeinket, nagy szerencsétlenséget hozunk magunkra! Ha fodrászhoz mennénk is inkább maradjunk otthon: a legkisebb tincs levágása is egy családtagunk halálához vezethet.