Szenzációs ötlet: a 3 dimenziós zebrára biztosan mindenki felkapja a fejét

Műalkotással a biztonságért.

Izland olyan fantasztikus természeti szépségek hazája, hogy a legtöbb látogató alig akar hinni a szemének. A hatás az úttesthez érve is folytatódik: a 3 dimenziós átkelőnél a legtöbben azt hiszik, hogy még mindig a szemük káprázik.

Az utóbbi években egyre többen fedezik fel ezt a gyönyörű szigetországot, mindez pedig változással jár. Több a turista, több az autó az utakon, érhetően megnőtt a balesetek száma. Az izlandiak azonban nem restek a megoldásokat keresni, mégpedig igen kreatív módon.

Ísafjörður, egy nyüzsgő kis halászati és idegenforgalmi település Izland északnyugati részén újfajta megközelítéssel igyekszik a közlekedés biztonságán javítani: egészen különleges, térbeli zebrákat festettek a főútra.

Look at our new street crossing. LOOK AT IT. ?: @druzli #westfjords #3dart #Iceland #bestfjords #ísafjörður #isafjordur #visitwestfjords #visiticeland

A post shared by West Tours (@westtours) on

Az egyedi zebra összefogás eredménye: a környezetvédelmi szakember, Ralf Trylla megálmodta, egy helyi útjelfestő cég, a GÍH Vegamálun pedig megvalósította – így készült el az úttest felett „lebegő” gyalogátkelő. Kétségtelen, hogy a zebra láttán mindenki lelassít – egészen biztosan nem lesz olyan autós, aki ne figyelne fel rá.

A környezetvédelmi szakember szerint léteznek jobb megoldások is, mint a sebességmérők használata, ami a környezetszennyezést növeli a vizsgálatok szerint. A hirtelen fékezés több gondot is okoz, például az autósok hátfájása is egy kívánt mellékhatás.

Az első zebrát egy lakóövezeti kereszteződéshez festették fel, az út nem mondható balesetveszélyesnek, soha nem történt még itt semmi komoly közlekedési esemény. Éppen ezért most még nehéz megmondani, hogy valóban hatásos-e ez a fajta sebességcsökkentő módszer. Azonban a szakember szerint a siker egyértelmű, hiszen mindenki felfigyel az átkelőre még akkor is, ha már többször látta. Tehát a célját biztosan eléri.

Az izlandi zebra nem az első, amelyik rendhagyó festéssel próbálja lassításra bírni a járműveket. Hasonló 3-dimenziós festett gyalogátkelő került az indiai nagyváros, Új-Delhi egyik forgalmas kereszteződéséhez, de Tbiliszi és több kínai nagyváros és rendelkezik már „lebegő” zebrával.

Ísafjörður elöljárói most azt tervezik, hogy a 2600 lakosú, távoli településre több ilyen optikai illúzióval játszó zebrát elhelyeznek. Az eredeti terv az volt, hogy csökkentsék az autósok sebességét, de időközben annyira népszerű lett a festés, hogy újabb probléma merült fel: tucatnyi gyalogos szelfizik az úttest közepén. Úgyhogy most egy újabb problémára kereshetnek megoldást…

Forrás: