12 szobanövény a kevés törődéssel beérőtől az igényesig

Találd meg a tökéletes cserepest a lakás minden pontjára!

Természetes, hogy szeretnénk minél több zöldfelületet, bájos virágot látni a 4 fal között is, de nem mindegy, hogy melyik szobába milyen cserepest teszünk. Egyesek a napfényt kedvelik, mások jól bírják a sötét sarkot, vannak, akik a párás helységben burjánzanak, míg néhányan a száraz levegőt is elviselik.

Segítünk választani!

1. Bromélia

Kezdőknek is ajánlható, nem veszi zokon, ha elfelejted öntözni, jól alkalmazkodik a szárazabb időszakokhoz is. Ideális a napos szobába, konyhába.

2. Aloe vera

Kozmetikai szerekben is használatos, jól ismert növény, szépen mutat szoborszerű megjelenésével. Kevés törődéssel, rendszertelenebb locsolással is beéri, akár fürdőben is tartható.

3. Korallvirág

Kiváló hangulatfokozó például a konyhaablakban, jól esik ránézni az üde színű virágaira. A szárazabb levegőjű helységeket kedveli, akár télen is virágba borulhat. Alapos öntözést követően célszerű megvárni, míg ismét kiszárad a földje.

4. Anyósnyelv

Igénytelen, könnyen tartható szobanövény, az anyósnyelvként is ismert szanzevéria. Gyakorlatilag bármelyik helységben nevelhető, nem haragszik meg, ha elfelejtjük néha meglocsolni.

5. Begónia

Kedvelt szobanövény, amely többféle színű virággal, különböző, díszítő levelekkel kapható. Szórt fényt igényel, az öntözéssel pedig célszerű megvárni, hogy kiszikkadjon egy kicsit a földje (könnyebb túlöntözni, mint kevés vizet adni neki).

6. Vitorlavirág

Ideális választás a hálószobába: kecses fehér virágai jól mutatnak, beéri a kevesebb, szórt fénnyel is. Nyáron naponta, télen hetente kell öntözni.

7. Kencia-pálma

A beltéri pálmák napfényt és rendszeres locsolást igényelnek. A Kencia-pálma azonban nem igényel nagyon páradús levegőt, így tökéletesen mutat akár az ebédlőben, a hallban, ahol érvényesülhet szép formája.

8. Filodendron

Bárhova elhelyezhető, mérsékelt fényt és öntözést szeret. Ha a levelek sárgulnak, akkor túl sok fényt kap, ha ritkulnak, akkor túl kevés fényt kap. Amennyiben hullanak, akkor vagy túl sokat öntözöd, vagy túl keveset.

9. Kislevelű fikusz

Világos helyre tedd, de ne közvetlen napfénybe! Jól mutat a nappaliban, elég néhány naponta öntözni, hogy a földje mindig egy kicsit nyirkos legyen.

10. Zöldike

Minden helységben jól mutat, kedvelt szobanövény. Jó tudni, hogy a levelek vége barnulhat, ha fluorral dúsított vízzel öntözzük (a csapvíz sok helyen ilyen), ezért inkább desztillált vízzel érdemes locsolni.

11. Kroton

Vonzó színes, tarka, mintás levelek – a népszerű szobanövény gondozása már több türelmet igényel. A kroton állandóságot kíván, emellett nedvességet és napfényt, ideális hely lehet számára a napos konyha, vagy a nagy ablakokkal rendelkező szoba. A gyerekeket és a háziállatokat tartsuk távol a mérgező leveleitől.

12. Gardénia

Kellemes, nyugtató, finom illatú virágai miatt nagy népszerűségnek örvend, de ne feledjük, a gardénia igényes szobanövény. Naponta 6-8 órányi közvetlen napsütést igényel a szép, mutatós virágzáshoz.

Forrás: