A kánikulai melegben ki ne vágyna a víz közelébe? Nemcsak a fürdés, de egy vízparti kirándulás is felüdülést jelenthet a nyári napokon. 4 olyan bájos kisvasutat mutatunk Magyarországon, ami víz közelében robog!

1. Gemenc, Állami Erdei Vasút

A gemenci erdő páratlan: a Duna forrásától a Fekete-tengeri deltavidékig nem található még egy ilyen nagy, összefüggő ártéri erdő! A nemzeti parki védettséggel bíró terület lenyűgöző szépségű. Itt kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Erdei Vasút, amely Pörböly állomástól indul. A kisvonatból láthatunk vadakat, madarakat, és egyedülálló módon kenukat is szállít, így vízi úton is folytathatjuk a környék felfedezését.

2. Mesztegnyő, Erdei Vasút

Mesztegnyő erdei vasútFotó: http://www.zungarn.de/

A Belső-Somogyban található kisvonat Magyarország egyik leghangulatosabb kisvasútja, a Balaton partjától mindössze harminc kilométerre kanyarog. A Hunyadi grófok által épített pálya nagyrészt erdőben vagy tavak, patakok mellett halad, ezért alkalmunk nyílik megfigyelni a vízi élővilágot, meglesni a ritka madarakat.

3. Hortobágy, Öreg-tavi kisvasút

Öreg-tavi kisvasút, HortobágyFotó: http://www.programturizmus.hu/

A hortobágyi Öreg-tavi kisvasút évtizedeken át a vonala mellett elterülő halastavakat szolgálta ki, a szerelvényekkel vitték be a haleledelt, és hordták ki a kifogott halakat. Azóta ezek, a vízimadarak által rendszeresen látogatott területek idővel védetté váltak, kisvonat pedig szerepet kapott a turizmusban is. A vasútvonal mellett tanösvényeket és kilátókat hoztak létre, így lehetőség nyílik az itt fészkelő és átvonuló madarak természetes környezetben történő megfigyelésére.

4. Szilvásvárad, Erdei Vasút

Szilvásvárad erdei vasútFotó: http://www.szallasoutlet.hu/

Ez a kisvasút a méltán nemzetközi hírű bükki Szalajka-völgyben vezet, a szilvásváradi lovaspályától a Fátyol-vízeséséig. Nem csak a legmeredekebb vonalvezetésű hazai kisvasút, de egyben a legforgalmasabb is. A pálya mentén kedvelt kirándulóhelyeket találunk tűzrakókkal, padokkal, pisztráng neveldékkel.