Jó hír a vörös bolygóra készülődő telepeseknek!

Holland kutatók fantasztikus hírről számoltak be: négy zöldség, illetve gabonafélét termesztettek egy szimulációs talajban, amely nagyon hasonló a Marson lévő „földhöz”, és úgy találták, hogy termények biztonságosan fogyaszthatóak. Bőségesen szüreteltek retket, borsót, rozst és paradicsomot, és a mérések során kiderült, hogy a nehézfémekből nem tartalmaznak veszélyes mennyiséget. A Wageningen-i Egyetem professzorainak eredménye remek hír a Marsra készülőknek, éhen halni már a jelek szerint nem fognak.

„Ezek a figyelemre méltó eredmények igen ígéretesek”- mondta a vezető ökológus, Wieger Wamelink – valójában akár meg is ehetjük a retket, borsót, paradicsomot és rozst. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen az ízük.”

Mars

A Marsra tervezett telep lakóinak a tervek szerint magokat kell majd magukkal vinniük, és az ottani körülmények között ültetvényeket létrehozniuk, hogy a tápanyag-ellátásuk biztosítva legyen. A NASA fejlesztette ki azt a földet, amelyet a kísérletek során használnak, és amely a lehető legjobban hasonlít a vörös bolygón található „termőréteghez”. A szimuláció persze nem tökéletes, továbbra is fennáll a kérdés, hogy vajon a termények nem fogják-e a világűrben veszélyes koncentrációban megkötni a nehézfémeket, a rezet, a kadmiumot, és az ólmot, amelyek a Marson jelen vannak.

További vizsgálatok szükségesek, és nemcsak a már említett növényeken, de számos más terményen is, például a krumplin. A Mars One projekt keretében eközben gőzerővel folyik az első Földön kívüli telepesek kiválasztása, a kutatások tehát – némi szójátékkal élve – egyáltalán nem babra mennek.  

„Rendkívül fontos annyi termést tesztelni, amennyit csak lehetséges, hogy biztosak lehessünk benne, a Marsra készülő telepeseknek széles választék fog majd rendelkezésükre állni a különböző élelmiszerekből” – zárta a tájékoztatást Wamelink.

Forrás: http://phys.org/