Kísérteties látványt nyújtanak a tóba esett állatok.

Nick Brandt fotós a Nátron tó világát örökítette meg. Horrorisztikus látvány fogadta, amikor a Tanzániában található tó partjára érkezett. Hátborzongató: mumifikálódott madarak, denevérek, megmerevedett tetemek. Amelyik élőlény a vízbe esik, az befejezi a földi pályafutását.

Senki sem tudja biztosan, hogy miként haltak meg ezek az állatok, de elképzelhető, hogy a tó erős fényvisszaverése miatt vakultak el, és estek a halálos vízbe. A víznek ugyanis extrém magas só és szóda (nátrium-karbonát) tartalma van, olyan magas, hogy pár másodperc alatt a festéket is lemarja a filmek dobozáról – meséli Nick. A szóda és a só viszont tartósít is, ezért tudtak ilyen fura módon megőrződni az állatok, mintha kővé váltak, kiszáradtak volna.

Mumifikálódott sas.

A barátságtalan tóban nem élnek élőlények, néhány alga és baktériumfajt kivéve. A tó egy része a kis flamingó párzásához és szaporodásához fontos területeket is magában rejt. A víz különös színe a benne tenyésző baktériumoknak és a gyors párolgásnak köszönhető, helyenként vörös, máshol narancsszínű a víz. Ez a világ leglúgosabb tava, pH értéke elérheti a 9-10.5 értékeket is. Hőmérséklete is rendkívüli: kb. 60◦C-os a tó vize.

Mumifikálódott galamb.

Nick 2010 és 2012 között készítette lenyűgöző fotósorozatát a mumifikálódott állatokról. Elképesztő az a részletesség, ahogy a testek megőrződtek, olyanok, mintha kővé váltak volna. A fényképész nem tudta elfordítani a fejüket, nem tudta más pozícióba igazítani őket. Mindössze annyit tett, hogy egy-egy ágra, kőre helyezte őket, ahol valóban előfordulhattak még életükben – ettől lett annyira elemi erejű a fotósorozat.

Mumifikálódott flamingó.

Mumifikálódott denevér.

Mumifikálódott énekesmadár.

Mumifikálódott fecske.

Forrás: www.huffingtonpost.com